Tal com ens expliquen al blog de "Bojos per la cuina": Aquest és un altre dels productes que ens identifica. En duim quan anam de viatge, quan anam d’excursió, per berenar a l’escola. Tenen utilitats i combinacions mil: soles, amb oli, sal i vinagre quan estàvem malalts; amb confitura, sobrassada, paté, formatge… La pasta de la galeta d’oli sembla que és coneguda des de fa molt de temps. Durant les travessies llargues amb vaixell, formaven part de l’alimentació dels mariners. De fet eren conegudes com a “galetes de barco”. Tenien l’avantatge de conservar-se molt bé durant bastant de temps.
La recepta (del blog "Bojos per la Cuina"):
Ingredients:
- 220 g d’aigua tèbia
- 200 g d’oli d’oliva
- 1 culleradeta de sal
- 30 g de llevat de forner
- 660 g de farina fluixa (normal)
Preparació:
"Foneu
el llevat dins l’aigua tèbia amb les mans fins que estigui ben dissolt.
Afegiu-hi l’oli i la sal i mesclau-ho. Incorporau la farina poc a poc i
pastau una estona. Formau una bolla i deixau-la tovar dins un recipient
tapat amb un plàstic.
Quan vegeu que
s’ha estufat i duplica pràcticament el volum inicial (una hora o més;
depèn de la temperatura ambiental) tornau-la a pastar una estona i feis
una bolla. Aplanau-la amb l’aprimador procurant que quedi d’un gruix
uniforme (mig dit). Amb un tassonet petit (dels de licor) o un motllet
circular de la mida que us agradi, tallau la pasta per donar forma a les
galetes com si féssiu crespells.
Preparau
dues llaunes grosses. Folrau-les amb paper sulfuritzat o untau-les
lleugerament d’oli. Col·locau-hi les galetes damunt, a prop unes de les
altres, però que no es besin, perquè s’inflen un poc en coure.
Deixau-les tovar dins el forn apagat o en un lloc on no hi hagi corrents
d’aire. Quan hagin tovat, treis les llaunes del forn i enceneu-lo a
170º.
Amb una forqueta de postres,
punxau dues vegades, paral·lelament, el centre de cada galeta. No heu
d’arribar fins a baix, només fins a la meitat.
Quan
el forn hagi arribat a la temperatura indicada enfornau-les. El temps
de cocció oscil·la entre 50 i 60 minuts. Les heu de veure ben dauradetes
abans de treure-les del forn.
En ser
cuita la primera llaunada, enfornau la segona i programau el mateix
temps de cocció. Deixau-les refredar completament fora de la llauna."
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.